Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Bu cerrahi dalımızı “Plastik ve Rekonstrüktif” Cerrahi ile “Estetik” Cerrahi şeklinde ikiye ayırmak mümkündür.
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi (Yeniden Yapım ve Onarım Cerrahisi)
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiyi yeniden yapım ve onarım cerrahisi olarak da adlandırmak mümkündür. Genel olarak doğumsal veya sonradan edinilmiş anomalilerin, şekil ve fonksiyon bozukluklarının giderilmesine çalışan bir cerrahi daldır.
Başlıca ilgi alanları şunlardır:
- Yarık dudak ve damak
- Çene, yüz ve kafa kemikleri şekil bozuklukları
- Kulak kepçesi şekil bozuklukları
- Burun defektleri
- Trafik kazası, tümör ve diğer nedenlerle olan bozukluklar
- Meme yokluğu, asimetrisi veya fazla meme dokusu
- Kanser sonrası meme rekonstrüksiyonu
- Jinekomasti (Erkekte büyük meme)
- Genital organların onarımları, kopan organların replantasyonu
- El Cerrahisi (parmak transferleri, parmak kopmaları vb.)
- Deri ve yumuşak doku tümörleri
- Akut yanık ve yanık sonrası oluşmuş deformiteler, elektrik ve kimyasal maddelerin yumuşak dokularda yaptığı hasarlar
- Çeşitli enfeksiyon, radyasyon ve diğer etkilerle deri ve derialtında oluşan yaralar
- Kronik yaralar
- Tedavi için klasik cerrahi yöntemler yanında mikrocerrahi, lazer sistemleri, endoskopi ile çeşitli kimyasal ajan ve ilaçlardan yararlanabilir.
Estetik Cerrahi ( Kozmetik Cerrahi)
Plastik cerrahi içinde bir yan daldır. Estetik (veya kozmetik) cerrahi vücut imajının daha güzel ve mükemmele ulaştırılmasını sağlamak için yapılan operasyon ve girişimlerle uğraşır. Burada tıbbi bir problemden çok estetik problemler vardır.
Estetik cerrahi uzun bir eğitim ve deneyim gerektirir. Bu tür operasyonlar hem cerrahi hem de artistik yetenek gerektirir.
Estetik cerrahide her zaman estetik değil, bazen de tıbbi problemler çözülür. Örneğin aşırı şişman bir gövdenin veya dev boyutlarda büyümüş memelerin cerrahi olarak düzeltilmesi hem tıbbi hem de estetik problemleri birlikte çözmektedir.
Estetik Cerrahi ilgi alanları şunlardır:
- Estetik ve fonksiyonel burun düzeltilmesi (Rinoplasti, septorinoplasti)
- Yüz yenileştirme (Yüz germe- göz kapağı ve ağız çevresi revizyonları, kırışıklıkların tedavisi)
- Yüz ve alın germe
- Kaş kaldırılması
- Göz kapağı estetiği
- Kepçe kulak ve kulak kepçesindeki diğer estetik problemlerin düzeltilmesi
- Çene büyütme ve küçültme operasyonları
- Deride yara izi ve düzensizliklerin giderilmesi,
- Saç ekimleri
- Lazer uygulamaları
- Estetik meme operasyonları: Büyütme, küçültme ve dikleştirme
- Aşırı yağ dokusunun azaltılmasına yönelik operasyonlar (liposuction- lipektomi)
- Karın germe (Abdominoplasti)
- Cilt bakımları ve girişimleri
Kaş Kaldırma
Botox uygulaması ile kaşların dış kısımlarını havaya kaldırarak istenilen sonucu ortaya çıkabilir.
Kaş kaldırmak için tercih edilen diğer bir yöntem ise askı ile kaş kaldırma yöntemidir. Çok basit ve çabuk uygulanabilen bir yöntemdir. Lokal anestezi ile yapılabilir. Saç içinden ve kaş üzerinden iğneler yardımı ile erimeyen ipler geçilerek, kaşlar mümkün olduğu kadar kaldırılır. Etkisi 2 yıl kadar devam etmektedir.
Ameliyat ile kaş germek kalıcı sonuçlar ortaya koyan bir yöntemdir. Tek başına kaş kaldırma ameliyatı lokal anestezi ile de yapılabilir. Operasyon şakak bölgesinde, saçlı deri içinden girilip, kaşa kadar olan deri bölgesinin alttaki dokulardan serbestleştirilmesi şeklinde yapılabileceği gibi endoskopik yöntemle de yapılabilir. Endoskopik kaş kaldırmada endoskop adı verilen video kafa derisine açılan 3-5 küçük kesinin içine yerleştirilir. Böylece cerrah endoskop sayesinde alnın içini görerek çalışabilir. Diğer deliklerden cerrahi aletleri sokarak ameliyatı gerçekleştirir.
Yüz Germe ( Yanak, boyun germe)
Yüz germe, yüzdeki yaşlanmaya bağlı sarkmaları, kırışıkları gererek ve asarak gidermeye yarayan cerrahi bir yöntemdir.
İnsan yaşlandıkça, yılların, güneş ışınlarının, günlük streslerin ve diğer etkenlerin (sigara, içki, kötü beslenme) etkisiyle yüz derisi sarkar, kırışır, üzerinde çeşitli lekeler ve düzensizlikler oluşur.
Yüz germe-yenileme ameliyatları ile alın, yüz ve boyun derisindeki sarkıklıklar ve düzensizlikler giderilir; yanak ve boyundaki fazla yağ dokusu alınır, yüz dokuları takviye edilir, göz kapakları düzeltilir.
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplast)
Yaşın ilerlemesiyle ve yer çekiminin de etkisi ile kaşlarda, üst ve alt göz kapaklarında deri gevşemesi, fazlalığı, sarkması oluşur ve bununla birlikte özellikle alt göz kapaklarında yağ dokularının öne doğru fıtıklaşması ile torbalanma olabilir. Bu durumun estetik görünüm bozukluğuna neden olması yanında, sarkık haldeki üst göz kapaklarının gözün önünü kapatması ile kişinin görmesini engelleyebilir.
Estetik göz kapağı ameliyatı ile fazla deri alınır ve-veya fazla görülen yağ kitlesi alınır. Bu şekilde hem güzel bir görünüm elde edilir hem de kişinin rahat görmesi sağlanmış olur. Üst göz kapağında kapak boyunca iz kalır. Ancak bu iz kapak kıvrımına uydurulacağı için sadece çok yakından bakıldığında görülebilir haldedir. Alt kapakta ise kirpiklerin hemen altında bir iz kalır, izin devamı yan tarafta normal deri çizgisi gibi durur. Göz kapakları insan vücudunun en az iz bırakan bölgesidir.
Burun Estetiği
Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) veya burnu yeniden şekillendirme ameliyatı, estetik cerrahi ameliyatlarının en yaygın olarak uygulanandır. Estetik burun ameliyatı burnunuzu küçültebilir veya büyütülebilir, burun ucunun veya kemerinin şeklini değiştirebilir, burun deliklerinizin genişliğini daraltabilir veya burnunuzla üst dudağınız arasındaki açıyı değiştirebilir. Aynı zamanda doğumsal veya yaralanmaya bağlı bir şekil bozukluğunu düzeltebilir veya soluk almanızdaki bazı problemleri giderebilir.
Yağ Enjeksiyonu ( Dudak, yanak ve yüz konturları için)
Yağ enjeksiyonu ile yüzdeki kırışıklıkları ve çöküklükleri düzeltmek ve yüz hatlarını daha da belirgin hale getirmek mümkündür. Yağ enjeksiyonunda kullanılan yağ karından veya bacaklardan alınır. İşlem genellikle lokal anestezi altında ince kanüllerle ve özel iğnelerle yapılır. Minimal şişlikler ve morluklar olabilir ancak geçicidir. İşlemden sonra kişi normal hayatına döner.
Dolgu Uygulamaları
Dolgu enjeksiyonu kırışıklıkları giderme ya da hatları düzeltme amaçlı yapılabilir.
Genellikle dudaklara, ince çizgiler ve derin kırışıklıkların tedavisi için yüzün değişik bölgelerine, boyun ve göğüs duvarının üst tarafına yapılır. Ayrıca el sırtındaki kırışıklıkları gidermek için ellere, terlemeyi durdurmak için koltuk altlarına da yapılabilir.
Zamanla vücudu terk etmeden dolgu herhangi bir yan etki bırakmamakta ve insan sağlığına herhangi bir zararı olmamaktadır.
Uygulama yapılan bölgeye göre değişmekle birlikte 8 ila 12 aya kadar kalıcı olabilmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı
Kulak kepçesinin gelişimsel anomalilerinden biridir. Hafiften ağıra değişik şekillerde olabilir. Kepçe kulak anomalisinin sebebi kulak kıkırdağındaki değişikliklerdir Kepçe kulak estetiği ameliyatı planlarken nedenini doğru olarak belirlemek ve nedene yönelik müdahaleler yapmak gerekir.
Kepçe Kulak Ameliyatı) 6 yaşından itibaren yapılabilir.
Ameliyat kulak arkasından yapıldığı için dıştan herhangi bir ameliyat izi görünmez. Hasta aynı gün taburcu edilerek evine gönderilir.
Damak Ve Dudak Yarığı
Çocuğun doğmasından uzun bir süre önce, gelişimin ilk haftalarında, dudağın sol ve sağ kenarları ile damak birlikte oluşurlar. Ancak, yaklaşık her 1000 bebekte bir normal birleşme oluşmaz. Dudak ve damak ayrı olarak geliştikleri için, dudak ve damak yarıkları çeşitli varyasyonlarda görülebilirler.
Dudak ve damak yarığı ile dünyaya gelen çocukların tedavisinde önemli ilerlemeler elde edilmiş olup, çoğunuzun normal, sağlıklı ve mutlu bir yaşam geçirmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Çene Cerrahisi
Çene ucu normalden küçük veya büyük olabilir. Her iki deformite de belirgin estetik sıkıntıya yol açar. Genioplasti ameliyatları çene ucunun görünümünü değiştirmeye dönük ameliyatlardır. Bu ameliyatlar ile çene ucunun büyüklüğü ve uzunluğu artırılabilir veya azaltılabilir. Yani, çene ucu estetik normlara uygun şekilde yeniden şekillendirilebilir.
Meme Operasyonları
Meme Rekonstrüksiyonu
Tümör veya başka bir hastalık nedeniyle memenin alınması sonrası yapılan meme rekonstrüksiyonu plastik cerrahinin en başarılı ameliyatlarından birisidir. Tıptaki yeni teknolojiler sayesinde artık cerrahlar doğal bir memeye çok benzerlik gösteren bir meme oluşturabilmektedirler.
Günümüzde bu ameliyatlar meme alınma ameliyatı (mastektomi) ile eşzamanlı olarak yapılabilmektedir. Böylelikle, hasta ameliyattan çıktığında yeni bir memeye sahip olmakta ve memesiz bir dönemin verebileceği psikolojik sıkıntıdan da kurtulmaktadır. Ancak akılda tutulmalıdır ki; mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu basit bir ameliyat değildir.
Meme Küçültme
Estetik meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan kozmetik ameliyatlardan biri gibi gözükmekle birlikte aslında estetik değil rekonstrüktif bir ameliyattır. İriliğe bağlı sarkık bir meme, kadında sırt ve boyun ağrılarına neden olabilir, kamburluğa yol açabilir. Sutyenin kol sinirlerine baskı yapmasına bağlı uyuşmalar olabilir. Nefes almada güçlük çekilebilir. Meme derisi ile göğüs derisinin devamlı birbirine sürtünmesi sonucu meme altı oluğunda pişikler olabilir, yaralar açılabilir. Günlük fizik aktivite sınırlanabilir. Ayrıca iri meme giysi seçimi konusunda zorluklar yaratırken, kadının kendini beğenmemesi de sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olur.
Meme küçültme amacıyla uygulanacak bir ameliyat, memelere doğal bir görünüm kazandırır, yukarıda sıralanan sorunlar ortadan kaldırılmış olur, kişinin yaşamı kolaylaşır.
Meme Büyütme
Memeler kadının beden görünümde fiziği tamamlayan yapılardır. Omuz genişliği, göğüs çevresi, bel ve kalça çevresi ölçümlerinde meme hacmi önemli bir yer tutar. Bu ölçümler içinde meme hacmi küçük olduğu zaman vücut kontur görünümü eksik kalır. Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. Biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir.
Her iki memenin eşit hale getirilmesi ya da hacminin arttırılması için, günümüzde en geçerli yöntem silikon protezlerdir. Kişiden yağ dokusu alınarak memelerin kısmen büyütülmesi sağlanabilir. Ancak yağ dolgusu tamamen kalıcı bir yöntem değildir.
Meme Dikleştirme
Memeler değişik nedenlerle sarkık hale gelebilir. Meme dokusunu yerinde tutan bağlar zamanla gevşeyebilir. Kilo değişikliklerine, emzirmeye ve yerçekimi etkisine bağlı olarak meme dokusu ile etrafını saran deri zarfı arasında uyumsuzluk olabilir. Sorun meme dokusuna, deriye ya da her ikisine birden ait olabilir. Sonuçta adeta içi boş görünümlü sarkık meme ortaya çıkabilir.
Meme Ucu Cerrahisi
Meme ucunun içe dönük veya çökük olmasının cerrahi olarak düzeltilmesi mümkündür. Hem emzirmeye hem de estetik görünüme engel olan bu problem lokal anestezi ile meme uçlarını anatomik pozisyona getirerek düzeltilir.
Liposuction
Liposuction, vücudun belli bölgelerindeki yağ birikimlerinin özel bir vakumla veya özel enjektörlerle emilerek alındığı bir ameliyattır. Kesinlikle bir zayıflama ameliyatı değil, bir vücut hatları düzeltme ameliyatıdır. Bu ameliyatla hacmi artmış, diyet ve egzersize dirençli yağ dokusu vücuttan uzaklaştırılırken, mevcut yağ hücrelerinin sayısı da azaltılmış olur.
Son yıllarda ultrason enerjisinden yararlanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemde fazla yağ dokuları ultrason dalgaları ile parçalanır, daha sonra benzer şekilde vakumla alınır.
Çene altı, yanaklar, boyun, kol üst iç yanı, memeler, göğüs, karın, bel kalça, uyluk, diz iç yanı, bacak arkası gibi vücudun birçok alanındaki yağ birikimlerinin vakumla alınması mümkün hale gelmiştir.
Hastanın dengesini ve vücut fonksiyonlarını bozmadan en fazla 4-5 litre yağ alınabilir. Fakat sıvı ve kan vererek daha fazla alanlar da vardır. Burada cerrahın tercihi söz konusudur. Hastada alanlar genişse 3-6 ay aralarla tekrar ameliyat yapılabilir. Morbid obezite denilen aşırı şişmanlıkta hastalarda gerekli önlemler alınarak tek seansta 28 litreye kadar yağ alınması uygulanabilir hale gelmiştir.
Karın Germe ( Abdominoplasti)
Abdominoplasti orta ve alt karın bölgesinde mevcut fazla yağ ve sarkık haldeki cilt dokusunun alındığı ve karın kaslarının gerilerek sağlamlaştırıldığı bir cerrahi girişimdir.
Jinekomasti Düzeltilmesi
Jinekomasti, erkekte meme dokusunun normalden fazla miktarda olmasıdır. Östrojen aktivitesi fazlalığıyla ve genellikle de çift taraflı olarak oluşur.
Jinekomasti, fizyolojik olarak, herhangi bir patolojik sebep bulunmaksızın yeni doğan döneminde, erişkinliğe geçiş çağında ve yaşlılıkta izlenebilir. Bebeklik çağı ve erişkinliğe geçiş çağında çoğu kez geçicidir. Hormon bozuklukları, siroz, yetersiz beslenme, tiroid hastalıkları, bazı tümörler, bazı ilaç kullanımları da patolojik jinekomastiye sebep verebilir. Bu ilaçların kesilmesi de düzelme sağlayabilir.
Tedavide varsa altta yatan sebep düzeltilmeye çalışılır. Genelde bilinen bir sebep bulunamaz. Bazı ilaçlar ve bazı özel durumlarda düşük doz radyoterapinin tedavide etkili olduğu bilinmektedir.
Jinekomastinin kalıcı asıl tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide, genelde genel anestezi altında liposuction ve cerrahi olarak çıkarma ya ayrı ayrı ya da birlikte kullanılabilir.
Yanık Tedavisi
Tüm yanık yaralarına soğutma uygulanır. Bundan sonraki aşamada yanık derinliğine göre çeşitli işlemler yapılır.
Birinci derece yanıklar genellikle açık bırakılır ve lokal topik antibiyotikli krem uygulaması yapılır. Kapalı pansuman yapılmaz. Birinci derece yanıklar 7-10 gün içerisinde iyileşirler.
İkinci derece yanıklar 2-3 hafta içerisinde iyileşirler. Derin ikinci derece yanıklar biraz daha geç iyileşirler. Yanık yarası serum fizyolojikle yıkandıktan sonra ya uzun süreli kapama materyallerinden biri ile kapatılır. Ya da yanık pomadlarından biri kullanılarak her gün değiştirilerek kapalı pansuman yapılır.
Üçüncü derece yanıklarda ise ameliyata kadar geçen sürede eskar dokusunu enfeksiyona karşı korumak ya da yerleşmiş enfeksiyonum tedavi etmek şeklinde bir tedavi yöntemi izlenir.