Ağız ve Diş Sağlığı
Diş ve diş etleri sağlığıyla ilgilenen tıp dalıdır.
- Dolgu
- İmplant
- Kaplama
- Protez
- Endodonti
- Ortodonti
- Pedodonti
- Periodontoloji
- Protetik Diş Tedavisi
- Restoratif Diş Tedavisi
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Dolgu
- Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir.
- Dolgu yapılırken, önce çürümüş diş dokusu uzaklaştırır ve çürükten etkilemen alan temizlenir. Ardından da temizlenmiş bu boşluk dolgu malzemesi ile doldurur. Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).
İmplant
İmplant, eksik dişlerin yerine onların işlevlerini yerine getirmesi için yapılan ve çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür.
- İmplantın yapı maddesi çoğunlukla titanyumdur.
- Çok ileri teknoloji ile üretimleri yapılan implantlar vida şeklindedirler.
- İmplant güvenli bir tedavi yöntemidir.
- İmplantlar çok uzun ömürlüdürler. 30 – 40 yıl kadar sorunsuz bir biçimde ağızda kaldıkları gözlenmiştir.
- İmplantlar yerleştirilmesi için uygun miktarda kemik bulunuyorsa implant tek diş için veya birden faza diş için uygulanabilir.
- İmplant uygulanacak olan hastanın kemik yapısı da bu implantı taşıyabilecek kadar genişliğe ve yüksekliğe sahip olmalıdır. Eğer ki hastanın kemik eksikliği varsa uygulanacak bazı kemik ekleme ve yumuşak doku greftleme teknikleri ile hastanın kemik yapısı implant yapılmasına uygun hale getirilebilir.
- İmplantlar estetik görüntü olarak sıkıntı yaratmazlar.
- İmplant yaptırmanın yaş sınırı yoktur. Ancak çok genç yaştaki vakalarda hastanın ergenlik çağını tamamlamış olması şartı aranmaktadır.
- İmplant diş ekimi operasyonları genellikle lokal anestezi ile yapılır ve acı hissedilmez.
- Tedavi süreci hastanın kemik yapısına ve genel durumuna göre farklılık gösterebilir. Çok iyi vakalarda implant operasyonları 15 dakika içerisinde tamamlanabilmektedir. Ayrıca uygulanacak implant adedi de tedavi sürecini belirlemede önemli bir etkendir.
- İmplant tedavisi ile çok daha iyi bir şekilde yiyeceklerin çiğnenebilmesi ve her istediğinin rahatça yenilebilmesi sağlanır.
- Genelde ameliyat günü ve takiben bir iki gün dinlenme tavsiye ediyoruz. Ameliyat yerinde hafif şişme, ağrı ve morarma olabilir.
Kaplama
Eğer dişiniz hasara uğramış fakat çekilecek kadar zarara uğramamışsa kaplama yapılarak dişin işlevinin tekrar kazanması sağlanabilir. Kaplama dişinizi daha fazla zarara uğramasından korur. Aşağıdaki durumlarda dişimizin kaplamaya ihtiyacı olabilir:
- Kırık dişlerde
- Kanal tedavili dişler
- Dişinizde çok geniş dolgu varsa
- Aşırı renkli, lekeli dişlerde
- Çapraşık dişlerde
Kaplamalar metal, porselen, metal destekli porselen gibi çeşitli materyallerle yapılabilir. Kaplamaları bakımı iyi yapıldığında en az 10 yıl kadar sorunsuz kullanılır.
İşlem lokal anestezi altında yapılır.
Protetik Diş Tedavisi / Protez
Protez dişler, çeşitli nedenlerden dolayı kaybedilen dişlerin yerine hazırlanan yapay dişlerdir. Protez diş uygulaması ile hastanın hem estetik görünüşü korunmuş olur hem de dişlerin çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlardaki işlevlerini sürdürmesi sağlanır.
Protez çeşitleri şunlardır:
- Sabit Protez: Hastanın kendisinin çıkaramadığı yapıştırma protezlerdir.
- Hareketli Protezler: Hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkartabildiği protezlerdir.
- Total Protezler: Tüm dişlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.
- Parsiyel Protezler: Kısmen dişsiz ağızlara uygulanır. Dişler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.
Ortodonti
- Dişler arasında boşlukların ve çarpaşıklarının giderilmesi bu bölümün konularıdır. Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilmektedir.
Periodontoloji
- Dişeti ve diş çevresi kemiği hastalıklarıyla ilgili tedavilerin yürütüldüğü bölümdür. Dişetinin çok görünmesi ( Gummy Smile) sorununun giderilmesi gibi estetik uygulamalar da yapılmaktadır.
- Periodontal hastalıklar diş eti iltihabı (gingivitis) ile başlar. Diş eti iltihabında diş etleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermeyebilir ancak tedavi edilmezse hastalık periodontitise ilerleyerek diş eti ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturabilir.
Restoratif Diş Tedavisi
- Gülüş tasarımı hekimliğin ve sanatın birlikte uygulanarak, ideal gülüşün sağlanması olarak tanımlanabilir. Bireyin birtakım kişisel estetik beklentileri sağlık ve doğallık ile birleştirilerek gülüş tasarımı planlanır. Gülüş dizaynı, içinde protez, periodontolog ve ortodonti uzmanının yer aldığı bir ekip tarafından gerçekleştirilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bölümü ağız içerisindeki tüm yumuşak dokuların (dil, yanak, dudak, tükürük bezleri vb.) dişlerin, çenelerin ve çene ekleminin her türlü rahatsızlığının ve hastalığının teşhisi ve cerrahi tedavileri gerçekleştirilir. Yapılacak işlemin tipine ve hastanın durumuna göre yapılması planlanan cerrahi işlemler lokal anestezi, bilinçli sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır.